Doberman

 Scurt Istoric

Doberman-01

Rasa Doberman a aparut relativ recent in jurul anului 1860 si a fost singura rasa de caini care s-a dezvoltat in Germania mai exact in orasul Apolda.

Creatorul acestei rase a fost un vames german pe nume Karl Friedrich Louis Dobermann, care nevoit sa calatoreasca frecvent prin zone pline de banditi, si-a propus sa dezvolte un caine de paza si o garda de corp capabila sa faca fata oricarei situatii care ar aparea. Profitand de locul de munca part-time, la un adapost de animale, acesta a incrucisat mai multe rase foarte cunoscute cum ar fi: Dog German , Rottweiler, Beaucerons , Terrier Manchester si Ciobanescul German cu blana lunga.

In urma acestor incrucisari a obtinut o rasa de caini cu numeroase abilitati precum: inteligenta, viteza, loialitate, rezistenta, putere, si ferocitate ce poarta numele Doberman. Rasa a fost numita dupa initiatorul sau Dobermann dar i-a fost taiat un n de la final.

Dobermanul a fost prezentat pentru prima data la un spectacol de caini In anul 1876 si a inregistrat un mare succes.

Rasa Doberman a fost recunoscuta pentru prima data de catre AKC in 1908, insa standardul rasei acceptat in prezent de cele mai multe asociatii este cel obtinut mai tarziu de catre Otto Goeller si Philip Gruening dupa dezvoltarea rasei.

Desi initial trasaturile cele mai accentuate erau cele ale unui caine puternic si feroce, in ultimele decenii tot mai multi crescatori au incercat sa mai atenueze comportamentul feroce al acestor caini foarte inteligenti. Asa se face ca in prezent rasa Doberman este renumita pentru inteligenta, loialitatea, usurinta in dresaj si competitivitatea sa.

De-a lungul timpului Dobermanul a fost utilizat ca si caine de paza si protectie, caine politist, caine de razboi pentru cautare si salvare.

In cel de-al doilea razboi mondial Dobermanul a fost ales oficial drept caine de razboi de catre marina americana.

Cunoscuta sub denumirea de Doberman sau Doberman Pinscher aceasta rasa face parte din grupa mastiff si este recunoscuta de asociatii precum: AKC, DPAA, CKC KCGB, CKC,, FCI, UKC, ANKC, NKC, ACR, DRA, NZKC, CCR, NAPR APRI.

Aspect fizic si dimensiuni

Doberman-03

Dobermanul este un caine de talie medie, bine proportionat, musculos si puternic ce imbina eleganta si puterea cu viteza si rezistenta. Are corpul robust si compact, pieptul lat, spatele ingust cu linia usor lasata spre coada iar gatul musculos si lung. Picioarele sunt perfect drepte si paralele, mersul este uniform si cursiv iar miscarile hotarate dar elegante.

Capul lung, privit din lateral arata ca o pana cu varful rotunjit sau retezat, craniul plat in partea de sus subtiindu-se usor spre bot, iar dintii puternici se intalnesc intr-o muscatura in foarfece. Culoarea nasului depinde de culoarea blanii cainelui; nas negru pe caini negri, nas maro pe caini caramizii si maro, nas gri inchis pe caini albastri-gri si nas roz pe caini albi.

Ochii migdalati, ovali si expresivi au culoarea maro de diferite nuante In functie de culoarea blanii cainelui. Urechile Dalmatienilor sunt de obicei decupate pentru a sta ridicate iar coada este taiata. Taierea urechilor se face la varsta de 12 saptamani iar a cozii la varsta de 3 zile. Desi aceasta practica este ilegala in Europa tot mai multi crescatori au inceput sa o adopte deoarece standardul de competitie al rasei accepta doar exemplarele cu coada taiata si urechile ridicate. Coada lasata natural este lunga si curbata, purtata pe spate iar urechile atarna pe obraz.

Dobermanii au blana scurta, dreapta, lucioasa si bine lipita de corp. Variatiile de culoare sunt: negru, caramiziu, maro, albastru-gri si alb, cu pete ruginii pe piept, gat, bot, labe, desupra ochilor si sub coada. Exemplarele cu blana de culoare albastru si alb nu mai sunt acceptate in toate cluburile datorita problemelor dermatologice asociate care pot aparea.

Greutatea unui Doberman poate varia intre 30-40 kg, iar inaltimea intre 66-72 cm la mascul si 61-68 cm la femela.

Personalitate

Doberman-pui

Dobermanii sunt caini foarte energici, rezistenti. vicleni si atenti, ceea ce explica succesul lor ca si caini de politie respectiv caini militari.

In ciuda reputatiei lor de temut, cainii din rasa Doberman Pinscher sunt iubitori, afectuosi, inteligenti, loiali, constiinciosi si sensibili.

Dobermanul are tendinta de a fi dominant si indraznet tocmai de aceea are nevoie de un stapan autoritar, capabil sa preia conducerea. Atat stapanul cat si restul familiei trebuie sa fie fermi, consecventi si increzatori,

Aceasta rasa nu este pentru toata lumea, iar cei care isi doresc un Doberman trebuie sa invete sa se ocupe de el in mod corespunzator, altfel risca sa devina incapatanat si greu de controlat, daca i se permite sa aiba propria lui cale.

Cainele trebuie invatat de mic ca oamenii sunt liderii si nu invers, astfel va fi foarte fericit si se va simti in siguranta stiindu-si locul in grupul sau.

Paza

doberman-04

Cainii din rasa Doberman au fost creati cu scopul de a pazi oamenii si nu au nevoie de dresaj sau instruire suplimentara pentru asta.

Au un instinct de protectie foarte bine dezvoltat, sunt remarcabili ca si caini de paza, isi apara cu inversunare stapanii si familia atunci cand sunt in pericol si cel mai important lucru nu-si lasa niciodata singur stapanul in fata pericolului pentru a alerga dupa alti caini sau dupa zgomote asa cum fac cei mai multi caini.

Sunt rezervati cu strainii si pot fi agresivi cu alti caini.

Relatiile cu familia

Doberman-05

Dobermanilor le place sa fie alaturi de stapan si familie, au nevoie de interactiune umana si de un lider, tocmai de aceea nu sunt potriviti pentru viata la canisa sau pentru cei care nu au timp sa se ocupe de ei si ii lasa singuri in curte.

Dobermanul este loial, dedicat si afectuos cu familia, tolerant, sensibil si foarte receptiv la nevoile proprietarului.

Este un gardian intelligent, capabil, mereu in alerta si gata de a proteja familia sau casa. Este, de asemenea, un companion loial si aventuros, si un elev talentat si ascultator.

Dobermanii pot fi caini de familie foarte buni daca stapanul isi asuma rolul se sef, daca au parte de exercitii zilnice suficiente si sunt bine instruiti si socializati cu copii.

Dresaj

Doberman-06

Dobermanul este un caine inteligent, si foarte usor de dresat, dar din cauza personalitatii dominante este bine ca dresajul sa inceapa de la o varsta mica si sa includa toti membri familiei ca pe viitor cainele sa nu asculte de un singur stapan.

Cand dresezi un Doberman este bine sa nu fii agresiv sau temator pentru ca va intelege ca iti este frica de el si te va dimina.

Hotarati si indrazneti atunci cand lucreaza, se adapteaza usor si sunt versatili de aceea instruirea trebuie sa se faca constant.

Cainii din rasa Doberman sunt estraordinari ca si caini de paza si nu au nevoie de instruire suplimentara in acest sens.

Stimularea mentala si o multime de exercitii zilnice sunt importante, deoarece il fac fericit si stabil mintal.

doberman-07  doberman-08

One Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.