Bulldog Francez

Bulldog_Francez_01

Scurt istoric

Bulldog-ul Francez a fost creat pentru prima data in Anglia ca versiune miniaturala a Bulldog-ului Englez.

In anul 1860 crescatorii francezi au adus acesti bulldogi mici din Anglia in Franta si i-au incrucisat cu Terrierii Francezi. Rasa rezultata in urma incrucisarii s-a bucurat de multa admiratie si popularitate in Franta, motiv pentru care a primit numele de Bulldog Francez.

In anul 1898, American Kennel Club recunoaste oficial rasa Bulldog Francez si o accepta in Registrul Genealogic.

In prezent rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Aspect fizic si dimensiuni

Bulldog_Francez_02

Bulldog-ul Francez este un caine de talie mica, cu osatura solida, puternic, musculos, compact, robust, activ si inteligent.

Corpul este in forma de para, musculos, cu umerii lati, pieptul adanc, bazinul ingust si toracele lat, gatul gros, usor curbat si fara salba. Coada este purtata rasucita ca un tirbuson sau dreapta.

Blana este formata dintr-un par scurt, lucios, des, moale si stralucitor.

Culoarea blanii trebuie sa fie cafeniu, alb, dungata (bridle) sau dungata cu alb, pentru cainii care participa la expozitii, iar pentru cei ce nu participa la expozitii culoarea blanii poate fi si negru, roscat inchis si gri.

Cainii din rasa Bulldog Francez au capul mai mult lat decat lung, foarte puternic, cu craniu aproape plat, fruntea bombata si fata turtita acoperita cu piele ce formeaza riduri si pliuri aproape egale. Nasul este foarte scurt cu narile mari, botul scurt si lat, maxilarele puternice, patrate si late, iar buza superioara este cazuta peste buza inferioara. Urechile sunt de marime medie si forma asemanatoare celor de liliac, rotunjite la varf si late la baza, prinse sus nu prea apropiate una de alta si purtate drept. Ochii sunt mari, rotunzi, potin bombati, inchisi la culoare, proeminenti si cu o expresie vie.

Un Buldog Francez poate avea o greutate de circa 9-13 kg si o inaltime de aproximativ 27-30 cm.

Personalitate

Bulldog_Francez_03

Bulldog-ul Francez este sociabil, jucaus, energic, vesel si afectuos, incercand de la inceput sa-si creeze legaturi puternice cu stapanul sau.

Nu necesita multa miscare, dar le place sa se joace cu alti caini, insa unii masculi au tendinta de a deveni agresivi. Aceasta rasa este recunoscuta ca fiind un vanator de soareci de neintrecut.

Relatiile cu familia

Bulldod-ul Francez este un caine de familie foarte bun, bland, credincios si afectos cu stapanul si familia lui mai ales daca acestia sunt maturi, deoarece nu este intotdeauna dispus sa tolereze nazbatiile celor mici.

Le place la nebunie sa-si petreaca cat mai mult timp cu familia pe care o apara atunci cand simte vreun pericol.

Desi sunt independenti si prefera sa fie singurul animal de companie din casa, sunt toleranti si cu restul animalelor curte daca au fost obisnuiti cu ele de mici.

Dresajul

Bulldog_Francez_04

Bulldog-ul francez este usor de dresat deoarece este receptiv, inteligent, bland si ascultator, motiv pentru care este foarte indragit si apreciat ca si caine de companie.

Boli si afectiuni curente

– afectiuni oculare si respiratorii;

– dermatita faldurilor faciale;

– entropionul;

– cataracta;

Durata de viata

Un Bulldog Francez poate trai aproximativ 9-12 ani.

Bulldog_Francez_05

Bulldog_Francez_08 Bulldog_Francez_09

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.