Keeshond

Keeshond_01

Scurt istoric

Rasa Keeshond isi are adevarata origine in Olanda, si reprezinta rasa nationala a acestei tari. Este cunoscut si sub denumirea de Spitz lup.

Specialistii spun ca aceasta rasa descinde din Wolfspitzul german si dateaza inca din secolul al XVI-lea.

Numele Keeshond vine de la porecla Kees, pe care Cornelius de Gyslear (conducatorul unei rascoale) i-a dat-o unui caine din aceasta rasa. Tot Cornelius de Gyslear a folosit acest caine ca simbol al partidului pe care i-l conducea.

In trecut cainii din rasa Keeshond erau folositi pentru paza incarcaturilor de barje, motiv pentru care au fost denumiti popular caini olandezi de barja.

Exista si varianta Keeshond pitic (Spitz pitic) care difera doar din punct de vedere al inaltimii, avand 32-35 cm, in rest are aceleasi caracteristici.

Aspect fizic si dimensiuni

Keeshond_02

Keeshond-ul este un caine de talie medie, proportional, robust dar in acelasi timp delicat.

Are blana lunga si deasa formata din doua straturi: un strat interior scurt, des, pufos; si un strat exterior lung si des. Pe piept, umeri, picioarele posterioare, zona fundului si imprejurul gatului blana este foarte deasa formand o coama sau un guler bogat de blana. Culoarea blanii poate fi gri-argintiu, negru, crem sau alb. Coada este stufoasa si purtata pe spate.

Capul are forma triunghiulara (asemanator cu cel al vulpii), botul este de marime medie, stopul proeminent si nasul negru. Ochii de culoare caprui inchis sunt migdalati si oblici. Urechile au dimesiuni mici si forma triunghiulara si sunt prinse sus.

Un Keeshond poate avea o inaltime cuprinsa intre 41-45 cm si o greutate de aproximativ 14-22 kg.

Paza

Keeshond_03

In trecut au fost folositi pentru paza incarcaturilor de barja si a gospodariilor, dar si pentru distrugerea animalelor daunatoare. In present insa este utilizat mai putin pentru paza si mai mult pentru companie. Totusi este un caine de paza bun, care anunta printr-un latrat zgomotos prezenta strainilor.

Personalitate

Cainii din rasa Keeshond sunt inteligenti, vigilenti, prietenosi, atenti, dornici sa invete dar si galagiosi. Sunt ascultatori si loiali stapanului si familiei, si se inteleg bine cu copii sau cu alti caini din curte. Daca aveti pisica sau alte animale mici si vreti sa va cumparati un Keeshond aveti grija sa-l socializati de mic cu aceste animale.

Ingrijire

Keeshond_04

Avand in vedere ca au blana lunga si deasa, trebuie periati macar o data pe saptamana in perioade normale si ceva mai des in perioada de naparlire, pentru a le pastra blana curata si sanatoasa.

Conditii de viata

Este foarte rezistent la schimbarile bruste de temperatura, ii plac anotimpurile reci si prefera sa traiasca afara, in aer liber, dar se poate acomoda si cu viata intr-un apartament daca stapanul ii acorda timpul necesar pentru plimbare si exercitii.

Dresaj

Este usor de dresat deoarece este foarte inteligent si dornic sa invete lucruri noi. Cu un dresaj variat, consecvent si bland veti reusi sa obtineti un caine foarte educat si ager, capabil sa participle cu success la diverse sporturi canine sau la cursele de agilitate.

Keeshond_05 Keeshond_06 Keeshond_07

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.