Golden Retriever

Golden_Retriever_01

Scurt istoric

Aceasta rasa a fost selectionata in Marea Britanie de catre Lordul Tweedmouth, la jumatatea secolului trecut, in urma incrucisarii unor rase precum: Flat-Coated Retriever auriu, Water Spaniel de culoare deschisa, Newfounland, Bloodhound, spanieli si alti setteri.

Rezultatul reiesit din aceasta incrucisare a primit denumirea de Golden Flat-Coat si a fost caracterizat ca fiind un caine cu un simt al mirosului foarte dezvoltat si cu un instinct inascut pentru aport.

Golden Retriever-ul este un caine de talie medie, admirat de vanatori pentru sarguinta si robustetea sa, pentru abilitatile sale de a vana atat pe uscat cat si in apa dar mai ales pentru calitatile sale atletice.

Pe langa celelalte calitati, rasa Golden Retriever este apeciata de stapani si pentru caracterul tandru, printenos, bland de care dispune, iar in prezent este una din cele mai raspandite si mai cautate rase de caini de companie din lume.

Cu trecerea timpului, Golden Retriever-ul a inceput sa fie din ce in ce mai utilizat pentu salvarea celor prinsi sub daramaturi, pentru detectarea narcotinelor, ca si caini ghizi pentru cei orbi, surzi sau cu alte handicapuri, datorita mirosului dezvoltat, inteligentei, temperamentului echilibrat, disciplinei, dar mai ales usurintei de a se intelege cu oamenii.

In anul 1925 rasa Golden Retriever a fost inregistrata in American Kennel Club, in grupa cainilor de vanatoare sau sportivi, iar in prezent este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: FCI, CKC, AKC, KCGB, UKC, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Aspect fizic si dimensiuni

Golden_Retriever_02

Golden Retriever-ul este un caine de talie medie, bine proportionat, armonios, puternic, activ, robust, cu o miscare bine legata si o expresie blanda.

Corpul sau este scurt dar echilibrat, pieptul adanc, coapsele musculoase, coastele rotunjite si bine coborate, linia superioara orizontala, zona renala scurta, musculoasa si puternica. Coada este lunga, ajungand pana la jaret, acoperita cu par abundent, purtata la nivelul spatelui, dar niciodata rasucita.

Membrele anterioare sunt drepte si au osatura buna, membrele posterioare sunt musculoase si puternice, iar labele sunt rutunde si compacte.

Capul nu foarte rotund, este cizelat si bine proportionat, stopul bine definit, nasul negru, trufa neagra, botul lat, puternic si conic iar maxilarul puternic, cu muscatura in foarfece, completa, perfecta si regulata. Ochii bine distantati, de culoare maro inchis, cu pleoape inchise la culoare. Urechile au dimensiuni medii, forma triunghiulara si sunt purtate lasate. Gatul este musculos si neted.

Blana este formata din doua straturi: unul interior impermeabil, strans pe corp, des, si unul exterior drept sau putin ondulat, gros, moale, dens si impermeabil.

Culoarea blanii cuprinde toate nunatele de auriu si crem insa niciodata acaju sau roscat.

Un Golden Retriever poate avea o inaltime de aproximativ 56-61 cm la masculi si 51-56 cm la femele. Greutatea acestor caini poate varia intre 29-36 kg la masculi si 25-32 kg la femele.

Personalitate

Golden_Retriever_08

Golden Retriever-ul este un caine foarte inteligent, sigur pe el, docil, afectuos, plin de viata, agil, prietenos, loial si ascultator fata de stapan, bland si jucaus cu copii. Pe langa toate aceste calitati trebuie adaugat si faptul ca sunt foarte buni inotatori.

Acesti caini sunt prietenosi cu toata lumea dar mai ales cu celelalte animale din curte si adora sa inoate, sa recupereze mingi sau alte jucarii si sa fie in centrul atentiei oamenilor. Nu este indicat sa-i lasati singuri perioade mai lungi de timp pentru ca se plictisesc si pot devini distrugatori, neascultatori sau chiar rautaciosi.

Datorita calitatilor si simturilor dezvoltate pe care le au, Golden Retriever-i au devenit in ultima perioada foarte utili pentru: detectarea drogurilor, luarea urmei, ca si caini ghizi pentru nevazatori sau pentru vanatoare.

Dresajul

Golden Retriever-ul este foarte usor de dresat si educat, deoarece este inteligent, ascultator, prietenos si dornic sa va faca pe plac, de aceea nu sunt necesare corectiile fizice.

Relatiile cu familia

Golden_Retriever_06 

Golden Retriever este un caine de familie extraordinar, mai ales pentru acele persoane care detin pentru prima data un animal de companie, deoarece este intelegator, dornic sa-i faca mereu pe plac stapanului, dragalas, protector si loial.

Aceasta rasa este o companie placuta si sigura in primul rand pentru familiile cu copii mici, deoarece sunt foarte blanzi, rabdatori, gentili, prietenosi, jucausi si iubitori cu copii. Se inteleg bine cu celelalte animale din curte, indiferent daca sunt caini sau alceva.

Paza

Golden Retriever-ul nu este un caine agresiv, dar este un paznic bun, care va anunta sosirea unui vizitator sau a unui strain prin latrat, atacand doar atunci cand isi simte stapanul in pericol.

Conditii de viata

Golden_Retriever_05

Golden Retriever-ul este recomandat in primul rand persoanelor care locuiesc la casa deoarece sunt aproape inactivi in interior, iar o curte de dimensiuni medii sau mari si eventual un iaz iar face extrem de fericiti.

Totusi acesta rasa se acomodeaza repede si cu traiul la bloc, daca stapanul i-i acorda suficient timp pentru exercitii si miscare.

Ingrijire

Acesti caini au o blana destul de mare si moale de aceea trebuie periati cu o perie din par de porc, in fiecare zi sau macar o data la 2 zile, pentru a-i mentine blana curata, lucioasa si sanatoasa. Imbaierea trebuie facata doar atunci cand este absolut necesar.

Pentru asi mentine conditia fizica are nevoie de miscare zilnica, iar daca nu puteti sa-i puneti la dispozitie o curte in care sa poata alerga in voie este recomandat sa-l scoateti la plimbare zilnic. De asemenea este contraindicat sa-l hraniti in exces, deoarece este predispus la supraponderabilitate.

Boli si afectiuni

golden-retriever-04

Desi se stie ca Golden Retriever-ul este un caine extrem de sanatos, din cand in cand pot suferi si ei de unele afectiuni cum ar fi:

– Torsiunea (dilatatia) gastrica;

– Displazia de sold;

– Egzema umeda alimentara;

– Epilepsie;

– Cataracta;

– Diabetul;

– Entropionul.

Durata de viata

Aceasta rasa poate trai in medie aproximativ 10-13 ani.

Golden_Retriever_07

Golden_Retriever_03 Golden_Retriever_09

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.