Ciobanesc Alb Elvetian

Ciobanesc_Alb_Elvetian_01

Scurt istoric

Incepand cu anul 1933, standardul original al rasei Ciobanesc German a decis ca blana alba reprezinta un defect eliminatoriu, acest lucru ducand la disparitia exemplarelor de culoare alba, de pe intreg continentul Europei.

Datorita faptului ca au continuat sa fie crescuti independent in America si Canada, ciobanestii cu blana alba au supravietuit si au devenit treptat o rasa de caini distincta.

Intemeietorul rasei este considerat masculul Lobo, care s-a nascut in data de 05.03.1966, si care a fost primul caine inscris in Registrul Genealogic al Ciobanescului Elvetian.

Urmasii lui Lobo s-au inmultit treptat, in zilele noastre existand deja cateva sute de exemplare de Ciobanesti Albi de rasa pura, raspandite in toata Europa.

In decursul anilor, Ciobanescul Elvetian s-a distantat total de stramosul sau, Ciobanescul German, din toate puntele de vedere: aspect fizic, caracter si temperament. Acesta a fost principalul motiv pentru care in anul 1991, Elvetia a recunoscut acest caine, ca o noua rasa de caini pe care a denumit-o Ciobanesc Alb Elvetian.

Urmand exemplul Elvetiei, si cele trei tari: Danemarca, Olanda si Cehia au inregistrat rasa Ciobanesc Alb, ca rasa recunoscuta pe plan national.

Aspect fizic si dimensiuni

Ciobanesc_Alb_Elvetian_02

Ciobanescul Alb Elvetian este un caine de talie medie, puternic, musculos, cu un aspect exterior armonios si elegant.

Are capul proportional cu restul corpului, puternic si arid, craniul usor rotunjit, nasul de dimensiune medie si negru, botul nu foarte lung dar puternic, buzele negre si uscate iar dintii completi numeric si puternici cu muscatura in foarfece. Ochii sunt migdalati, oblici, de coloarea caprui inchis pana la negru si marime medie. Urechile sunt alungite cu varful usor rotunjit, acoperite cu par scurt, prinse sus, purtate ridicate, paralele si orientate in fata. Gatul este de marime medie, larg la baza, musculos si fara barbie.

Cainii din aceasta rasa au corpul de lungime medie, puternic si foarte musculos, spatele nivelat si drept, pieptul oval, adanc, proeminent insa nu foarte lat, abdomenul zvelt iar crupa lunga dar nu prea lata.

Coada stufoasa ceva mai subtire spre varf, in forma de sabie, este purtata sus atunci cand cainele este in miscare.

Membrele sunt musculoase si puternice, iar mersul este lejer, reusind sa acopere cu usurinta distante mari.

Blana densa de lungime medie este alcatuita din doua straturi: un strat interior de puf abundant si moale, si unul exterior de par protector tare si drept. Pe partea din spate a piciorelor si pe gat blana este ceva mai lunga formand un guler.

Culoarea blanii este intotdeauna alb pur.

Un mascul poate avea o inaltime de circa 60-65 cm si o greutate cuprinsa intre 30-40 kg, iar o femela poate avea o inaltime de circa 55-60 cm si o greutate cuorinsa intre 25-35 kg.

Personalitate

Ciobanesc_Alb_Elvetian_03

Cainii din rasa Ciobanesc Alb Elvetian sunt foarte inteligenti, echilibrati, gentili, atenti, vigilenti, temperamentali dar fara a fi nervosi, usor de educat, prietenosi cu persoanele pe care le cunoasc dar mai ales cu copii.

Cu familia sunt loiali, afectuosi, iubitori si foarte protectivi iar cu strainii sunt precauti si rezervati, dar niciodata tematori sau agresivi.

Atunci cand se afla in locuri necunoscute este retinut si prudent, la inceput, iar mai tarziu devine curios.

Dresajul

Ciobanescul Alb Elvetian este foarte inteligent, invata repede si doreste cu orice pret sa-i faca pe plac stapanului, motiv pentru care este usor de dresat.

Datorita faptului ca sunt obedienti nu este indicat si nici necesar sa aplicati metode dure de antrenament.

Desi se inteleg bine cu toate animalele din curte este recomandat sa-i socializati de mici cu ele pentru a evita orice problema.

Relatiile cu familia

Ciobanesc_Alb_Elvetian_04 

Ciobanescul Alb Elvetian este un caine de familie excelent, este iubitor, credincios, atasat de stapan, vigilant, protector, temperamental fara a fi nervos sau agresiv. Acest caine stie sa-si arate dragostea si loialitatea fata de stapan si familie, fara sa devina stresant.

Este un caine de companie ideal pentru copii deoarece are un comportament calm, echilibrat si iubeste copii.

Nu-l deranjeaza restul animalelor din curte, ba din contra se intelege chiar bine cu ele.

Conditii de viata

Ciobanescul Alb Elvetian se poate acomoda si cu viata intr-un apartament, daca stapanul nu-l lasa mult timp singur in casa si i-i acorda timp suficient pentru plimbari si exercitii.

Totusi acest caine este recomandat celor care locuiesc la casa, deoarece este recunoscut ca fiind foarte galagios si ar putea deranja vecinii.

Ingrijire

Ciobanesc_Alb_Elvetian_05

Este necesar sa-l periati zilnic pentru a-i pastra blana descalcita si frumoasa.

In ciuda faptului ca este alb, acest nu se murdareste asa usor, ba mai mult pare ca se curate singur de murdarie.

Boli si afectiuni:

Desi se spune ca Ciobanescul Alb Elvetian dispune de o sanatate de fier, din cand in cand mai apar si unele probleme de sanatate cum ar fi:

– Displazie de sold;

– Probleme la ochi, piele, dinti, blana;

– Alergii;

– Torsiunea de stomac.

Alimentatia unui Ciobanesc Alb Elvetian

Ciobanesc_Alb_Elvetian_06

Ca si alimentatie este recomandata hrana uscata, deoarece aceasta contine toate vitaminele si mineralele de care animalul are nevoie. Este indicat sa-l hraniti de 2-3 ori pe zi, pentru a evita torsiunea de stomac.

Nu este un caine extrem de mancacios, mananca doar cat i-i trebuie si restul i-l lasa, chia
r daca ramane un craston aproape plin.

Durata de viata

Un Ciobanesc Alb Elvetian poate trai aproximativ 12 ani.

 Ciobanesc_Alb_Elvetian_07

Ciobanesc_Alb_Elvetian_08Ciobanesc_Alb_Elvetian_09

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.