Ciobanesc Australian (Aussie)

Ciobanesc_Australian_02

Scurt istoric

Ciobanestii Australieni cunoscuti si sub numele de Aussie s-au dezvoltat in forma lor actuala in SUA dar poarta aceasta denumire datorita incrucisarii lor cu Ciobanestii Basci, care provin din Australia.

Dupa al II-lea razboi monial, popularitatea rasei a crescut considerabil fiind din ce in ce mai cunoscuta de public, datorita spectacolelor de Rodeo si cele ecvestre, a filmelor cinematografice si a televiziunii.

Constiinciozitatea dar si usurinta cu care puteau fi dresati i-a determinat pe fermierii americani sa creasca, sa mentina si sa dezvolte vigilenta, inteligenta si instinctul de turma a acestor caini, foarte utili pentru fermele americane.

In septebrie 1991, American Kennel Club recunoaste oficial rasa Ciobanesc Australian si o accepta in Registr-ul Genealogic.

Aspect fizic si dimendiuni

Ciobanesc_Australian_01 

Ciobanescul Australian este un caine de talie mijlocie, mai mult lung decat inalt, bine proportionat, echilibrat, solid, puternic, dar nu grosolan.

Capul are o marime proportionala cu corpul, este puternic, uscativ, bine conturat, expresiv. Ochii pot fi de culoare caprui sau albastri, sau in diferite combinatii sau variatii de culori, inclusiv marmorati sau patati. Urechile de marime medie sunt triunghiulare si prinse sus iar craniul poate fi usor rotunjit sau plat. Botul este aproape la fel de mare cu craniul si are forma conica dar cu varful rotunjit, iar stopul este bine definit.

Gatul de marime medie, este puternic, bine prins de umeri si usor arcuit.

Acesti caini au corpul solid, spate puternic si drept, coaste elastice, bine arcuite si lungi, pieptul larg iar coada de marime mica, dreapta sau cupata.

Membrele sunt drepte si puternice, labele compacte, ovale cu unghii arcuite si pernite apropiate.

Cainii din aceasta rasa au parul de marime medie spre mare, usor ondulat sau chiar drept, foarte rezistent la intemperii. Spre deosebire de femele, masculii au parul mai lung in jurul gatului, formand astfel un guler bogat.

Culoarea blanii la aceasta rasa poate fi: negru, albastru, roscat cu pete albe sau cu pete de foc. Culoarea alb este prezenta in jurul gatului, pana la umeri, unde formeaza un guler, pe membre, pe gat, pe crestetul capului si pe partile laterale ale botului.

Inaltimea unui Ciobanesc Australian poate fi de aproximativ 51-58 cm la masculi si de 47-53 cm la femela, iar greutatea variaza intre 16-32 kg.

Personalitate

Ciobanesc_Australian_03 

Ciobanescul Australian are un temperament echilibrat, este inteligent, puternic, foarte energic, extrem de protector, loial, credincios si afectuos stapanului si familiei pe care o apara cand este nevoie.

Au un instinct de paza inascut, dar si forta si energia necesara pentru a fi un caine de paza excelent. Sunt foarte jucausi cu copii daca este socializat de mic cu acestia.

Relatiile cu familia

Ciobanescul Australian este un caine de companie excelent, caruia i-i place la nebunie sa-si insoteasca stapanul la plimbare, in masina, sau pur si simplu dintr-o camera in alta, doar pentru a fi alaturi de el tot timpul.

Aceasta rasa este destul de buna atunci cand aveti copii mici, deoarece iubeste copii si se joaca cu ei, dar pentru asta trebuie socializati de mici cu acestia.

Paza

Ciobanesc_Australian_04

Ciobanescul Australian are un instinct de paza inascut, este foarte protectiv si suspicios in privinta strainilor, motiv pentru care a fost si este utilizat pentru paza turmelor de oi sau de vite si pentru protectie personala.

Datorita temperamentului echilibrat, inteligentei si capacitatii bune de adaptare in diferite situatii, Ciobanescul Australian a devenit in ultima perioada din ce in ce mai cautat, fiind folosit ca insotitor pentru persoanele cu dizabilitati, ca si caine ghid pentru nevazatori, in actiunile de salvare montana sau in politie. Ca si caine politist, era folositi pentru detectarea stupefiantelor sau pentru urmarirea infractorilor.

Ingrijire

Avand o blana de marime medie trebuie periati macar o data pe saptamana cu o perie aspra, apoi pieptanati atent cu un piepten putin mai rar, pentru a le mentine blana curata si a evita incalcirea.

Dresajul

Ciobanesc_Australian_05

Ciobanescul Australian este un caine inteligent, usor de dresat si dornic sa faca pe placul stapanului.

Avand un instinct protector puternic dezvoltat, acesti caini isi apara cu fermitate teritoriul si stapanul, motiv pentru care trebuie educati de mici pentru a nu deveni foarte agresivi.

Dresajul trebuie sa fie consistent si trebuie facut de catre un stapan calm rabdator dar in acelasi timp ferm.

Datorita inteligentei deosebite dar si energiei de care dispun, acesti caini trebuie sa primeasca mereu sarcini cum ar fi: sa adune si sa pazeasca turma, sa aiba grija de copii sau pur si simplu sa participe la diferite concursuri canine, pentru a nu avea timp sa se plictiseasca.

Boli si afectiuni

Ciobanesc_Australian_06

Cele mai frecvente afectiuni intalnite la aceasta rasa sunt:

– displazia de sold;

– coloboma oculara;

– coloboma irisului,

– cataracta juvenila sau senila;

– dezlipirea de retina;

– membrana pupilara persistenta;

– atrofie retiniana progresiva;

– districhiazis;

  Ciobanesc_Australian_08

Alimentatia unui Ciobanesc Australian

Daca doriti sa va cumparati un astfel de caine trebuie sa aveti mare grija la modul cum i-l alimentati deoarece are tendinta de a manca in exces, si astfel riscati sa devina obez.

Inmultire

O femela poate fata in medie cam 7 pui.

Durata de viata

Un Ciobanesc Australian poate tra
i intre 9-15 ani.

Ciobanesc_Australian_09 Ciobanesc_Australian_07

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.