Ciobanesc Belgian Laeken

Originea si istoricul acestei rase o gasiti in articolul Ciobanesti Belgieni.

Ciobanesc_Belgian_Laeken_01

Aspect fizic si dimensiuni

Ciobanescul Belgian Laeken este un caine de talie medie, elegant, uscativ, musculos fara a fi greoi. Corpul sau este bine proportionat, puternic, musculos dar in acelasi timp armonios.

Blana este formata dintr-un par aspru, ciufulit tepos, de circa 6 cm lungime, pe tot corpul. Culoarea blanii este galben – aramiu ceva mai inchisa in jurul cozii si a nasului.

Coada de marime medie, este stufoasa si purtata in jos cu varful putin curbat.

Ciobanescul Belgian Laeken are capul nu foarte mare, botul de marime medie si putin subtire la varf, urechile triunghiulare de marime medie, drepte rigide iar ochii migdalati de culoarea caprui inchis.

Personalitate

Ciobanesc_Belgian_Laeken_02

Ciobanestii Belgieni Laeken sunt caini inteligenti, curajosi, devotati, ascultatori, vioi, rezistenti, energici si nu sunt recomandati celor care nu au timp suficient pentru a se ocupa de cainele lor.

In privinta strainilor este rezervat dar cu stapanul si familia este afectuos, devotat, credincios si protector.

Conditii de Viata

Aceasta rasa adora anotimpurile racoroase si se simte cel mai bine afara, intr-o curte mare in care sa se poata misca pentru a-si consuma energia.

Se pot adapta si cu viata intr-un apartament daca este absolut necesar, dar trebuie scosi la alergat si la plimbari lungi in fiecare zi deoarece sunt aproape inactivi in interior.

Relatiile cu familia

Ciobanesc_Belgian_Laeken_03

Ciobanescul Belgian Laeken este un caine foarte bun pentru companie, este loial, afectuos, ascultator si foarte protector cu stapanul si familia de care se ataseaza foarte repede.

Cu copii se inteleg destul de bine dar cu alti caini sau cu animalute mici din curte nu este prea tolerant, mai ales daca nu a fost socializat de mic cu ele.

De retinut este faptul ca acesti caini dispun de foarte multa energie si au nevoie de o familie activa care sa-i plimbe sau alerge cu ei.

Ingrijire

Acesti caini trebuie tunsi cate un pic ocazional, si periati de doua ori pe saptamana cu un pieptene cu dinti mari pentru a le inlatura firele moarte si a le mentine blana curata si descalcita.

Paza

Ciobanesc_Belgian_Laeken_04

Ciobanescul Belgan Laeken este un caine cu un instinct protector inascut, utilizat de-a lungul istoriei pentru paza turmelor de oi sau a cirezilor de vaci.

In prezent acest ciobanesc este intalnit din ce in ce mai rar, iar exemplarele care mai exista sunt folosite pentru paza gospodariilor sau ca animale de companie.

Daca va doriti un caine de pazaexcelent, Ciobanescul Belgian Laeken este o alegere buna cu conditia sa aveti suficiente conostinte dar si timpul necesar pentru a-l educa.

Dresajul

Ciobanesc_Belgian_Laeken_05

Ciobanescul Laeken nu este un caine dificil de dresat, ba din contra este foarte inteligent si dornic sa invete lucruri noi dar pentru asta este nevoie de un dresaj variat si un stapan bland, ferm, increzator si echilibrat.

Durata de viata

Ciobanescul Belgian Laeken poate trai intre 10-14 ani.

Ciobanesc_Belgian_Laeken_06

 Ciobanesc_Belgian_Laeken_08 Ciobanesc_Belgian_Laeken_07

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.