Ciobanesti Belgieni-Istoric

Istoricul si originea Ciobanestilor Belgieni: Malinois, Groenendael, Tervueren si Laeken.

Ciobanesti_Belgieni

In urma cu multi ani locuitorii Europei incepuse sa creasca din ce in ce mai multe oi iar turmele lor ocupau terotorii mari si erau foarte greu de supravegheat, de aceea aveau nevoie de un caine agil si credincios, mai exact de un ciobanesc.

Ciobanii din Belgia foloseau un caine mic (de 55 de cm si 20 de kg), cu o constitutie usoara, rezistent, econom, vesnic in miscare, foarte bun aparator, credincios temperamental si vesel.

In data de 15 noiembrie 1891, un profesor de la Institutul veterinar din Cureghem pe nume Reul a adunat toti ciobanii si locuitorii care detineau acesti caini pentru a-i lua in evidenta. In acea zi a luat in evidenta in jur de 100 de exemplare si a infiintat Clubul Ciobanestilor Belgieni, reusind astfel sa transforme acest caini de paza a turmelor intr-un caine national.

Problemele care au dat multe batai de cap crescatorilor a fost cele legate de dimensiunile si culorile variate ale blanii. Dimensiunile blanii erau: cu fir scurt, lung sau sarmos iar coloritul varia de la negru spre cenusiu sau brun in foarte multe varietati.

Dupa o anumita perioada de timp crescatorii s-au hotarat in sfarsit asupra varietatilor pe care puteau sa le reproduca si pe care le-au denumit dupa numele satelor din apropierea Bruxelles-ului in care locuiau.

Astfel avem:

• Groenendael – cu par lung si negru;

Ciobanesc_Belgian_Groenendael

• Tervueren – cu par lung de culoare brun roscat, inspicat cu negru si cu masca neagra;

Ciobanesc_Belgian_Tervueren

• Malinois – cu par scurt de culoare brun roscat cu masca neagra;

Ciobanesc_Belgian_Malinois

• Laeken – cu par sarmos de culoare cenusiu sau brun roscat.

Ciobanesc_Belgian_Laeken

Primul e frumos si tenebros ca Athos, invesmantat complet în negru, iar numele lui este Groenendael. Al doilea este distins si elegant precum Aramis, mandru si sigur pe el i se spune Tervueren. Al treilea alert, aprig si malitios ca D`Artagnan, este numit Malinois. Al patrulea rustic, curajos si zburlit ca Porthos se numeste Laeken.

Unii specialisti sunt de parere ca in afara de culoarea si dimensiunea blanii ar mai exista diferente mai importante intre aceste patru tipuri de Ciobanesti Belgieni si anume cele legate de eficienta lor la lucru.

Din cauza acestor diferente cele patru tipuri de Ciobanesti Belgieni au avut parte de destine diferite: Groenendael si Tervueren s-au remarcat prin eleganta, devenind un caine de show si de companie foarte apreciat, Malinois s-a remarcat prin agilitate si inteligenta, devenint inca din primele decenii ale secolului trecut un caine de lucru excelent, iar Laeken s-a remarcat prin curaj, devenind un caine de paza foarte bun.

Desi sunt patru tipuri de ciobanesti, cu nume si culori diferite, au aceleasi origini si apartin unei singure rase si anume Ciobanescul Belgian. Aceasta rasa este in multe organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Mai multe informatii referitoare la aceste patru tipuri de Ciobanesti Belgieni gasiti in cele patru articole destinate fiecarei categorii in parte.