Ciobanesc Belgian Tervueren

Originea si istoricul acestei rase o gasiti in articolul Ciobanesti Belgieni.

Ciobanesc_Belgian_Tervueren_01

Aspect fizic si dimensiuni

Ciobanescul Belgian Tervueren este un caine de talie medie spre mare, uscativ, musculos, cu forme armonioase, elegant si niciodata greoi. Are corpul puternic, bine proportionat, patratos, iar membrele musculoase cu oasatura puternica chiar daca nu sunt butucanoase.

Are capul de dimensiuni medii, ochii de culoare caprui inchis, patrunzatori cu o expresie alerta si intrebatoare, urechile triunghiulare sunt purtate ridicate iar botul are aceeasi dimensiune cu capul.

Coada este potrivita ca lungime, stufoasa, purtata ridicat doar atunci cand cainele este in actiune, in restul timpului fiind purtata in jos.

Are blana deasa, fina, dreapta, pufoasa, bogata si lunga pe tot corpul in special pe coada, piept si gat unde formeaza un guler bogat si scurta pe picioare si cap.

Culoarea blanii este castanie sau aramiu roscat pana la mahon, cu varful firelor negre si capul negru in totalitate.

Inaltimea unui Ciobanesc Belgian Tervueren poate fi de circa 56-61 cm la femela si 61-66 cm la mascul, iar greutatea poate varia intre 25-34 kg.

Personalitate

Ciobanesc_Belgian_Tervueren_02

Ciobanescul Belgian Tervueren este un caine inteligent, vioi, vigilent, credincios, activ, demn, impozant, motiv pentru care este indicat doar celor care au destul timp sa se ocupe de cainele lor.

Este rezervat in privinta strainilor, dar devotat, protector si iubitor cu stapanul si familia in compania carora adora sa fie mereu.

Conditii de viata

Acesti caini adora anotimpurile racoroase si traiul afara, in aer liber intr-o curte mare in care sa poata alerga in voie pentru a-si consuma energia.

Se pot adapta si intr-un apartament doar daca au parte de plimbari lungi si exercitii zilnice.

Paza

Ciobanesc_Belgian_Tervueren_03

Ciobanescul Belgian Tervueren este inteligent, activ, credincios, cu un instinct protector inascut, fiind utilizat in trecut pentru paza locuintelor, a turmelor de oi sau pentru protectie personala.

In prezent este utilizat din ce in e mai des de politisti in actiuni de urmarire sau in depistarea drogurilor.

Atata timp cat dispuneti de timp si cunostinte suficiente pentru a-l educa, Ciobanescul  Tervueren este cea mai buna alegere daca aveti nevoie de un caine de paza excelent.

Relatiile cu familia

Ciobanesc_Belgian_Tervueren_04

Ciobanestii Belgieni Tervueren sunt caini excelenti pentru companie, sunt loiali si credinciosi stapanului si familiei si tanjesc dupa compania acestora.

Se intelege bine cu copii pe care ii apara atunci cand simte un pericol, dar nu tolereaza animalutele mici din curte daca de mic nu a fost invatat cu ele.

Este foarte activ, dispune de multa energie de aceea ii place sa aiba parte de o familie activa.

Ingrijire

Avand in vedere faptul ca rasa Ciobanesc Belgian Tervueren are blana lunga, pufoasa si dreapta este necesar sa o periati de 2-3 ori pe saptamana in zilele obisnuite si ceva mai des in perioada de naparlire pentru a evita incalcirea acesteie si a inlatura firele moarte.

Dresaj

Ciobanesc_Belgian_Tervueren_05

Fiind un caine inteligent si ascultator, Ciobanescul Belgian Tervueren este foarte usor de dresat dar nu suporta sa fie lovit.

Sunt independeti si au un caracter puternic de aceea este recomandat sa-i dresati de la o varsta frageda pe un ton bland dar in acelasi timp ferm.

Durata de viata

Ciobanestii Belgieni Tervueren pot trai aproximativ 10-14 ani.

Ciobanesc_Belgian_Tervueren_06

Ciobanesc_Belgian_Tervueren_07 Ciobanesc_Belgian_Tervueren_08

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.