Ciobanesc Belgian Groenendael

Istoricul si originea acestei rase i-l gasiti in articolul Ciobanesti Belgieni.

Ciobanesc_Belgian_Groenendael_01

Aspect fizic si dimensiuni

Ciobanescul Belgian Groenendael este un caine de talie medie spre mare, de tip lupoid, uscativ, musculos, cu aspect armonios si niciodata greoi. Corpul este bine proportionat, puternic, patratos, cu toracele rotunjit la coaste, spatele lat si drept iar pieptul nu foarte lat. Membrele sunt musculoase si au o osatura solida chiar daca nu sunt masive iar coada de marime medie, puternica la radacina, stufoasa este puratata in jos.     Capul este potrivit de mare, bine conturat, botul de marime medie si conic, ochii de cuboare brun-inchisa si migdalati, privirea vioaie si inteligenta, urechile drepte, prinse sus au o forma triunghiulara ceva mai rotunjite la varf, iar gatul este musculos si putin alungit.

Are blana neteda, dreapta, pufoasa, deasa, lucioasa, lunga si bogata pe tot corpul dar mai ales pe piept, coada, coapse si gat unde formeaza un guler bogat, si scurta pe cap si pe partea de jos a membrelor. Culoarea blanii este neagra.

Inaltimea unui Ciobanesc Belgian Groenendael poate fi de aproximativ 56-61 cm la femela si 61-66 cm la mascul, iar greutatea poate fi de circa 25-34 kg.

Personalitate

Ciobanesc_Belgian_Groenendael_02

Ciobanestii Belgieni Groenendael sunt afectuosi, credinciosi, devotati, vigilenti, eleganti, energici, mandri, utilizati in ultima perioada ca si caini de insotire, nu sunt insa recomandati celor care nu au suficint timp liber, deoarece sunt activi si au nevoie de cineva care sa le dea sarcini pentru a-si consuma energia.

Este rezervat cu strainii dar foarte devotat, protector si loial stapanului, motiv pentru care ii este greu sa se dezlipeasca de acesta.

Are caracter impulsiv, este rapid in actiuni, raspunzand fulgerator la toate provocarile.

Paza

Ciobanesc_Belgian_Groenendael_03

Ciobanesul Belgian Groenendael este credincios, cu un instinct protector inascut, utilizat in trecut pentru paza gospodariilor, a turmelor de oi sau pentru protectie personala.

Datorita excelentelor aptitudini de lucru, agilitatii si inteligentei, acesta rasa a fost folosita in primul razboi mondial ca si curier, iar mai tarziu ca si caine politist pentru urmarirea infractorilor.

Daca doriti sa va cumparati un caine de paza excelent, Ciobanescul belgian Groenendael este cea ma buna alegere cu conditia sa aveti cunostintele si timpul necesar pentru a-l creste si educa asa cum trebuie.

Relatiile cu familia

Ciobanesc_Belgian_Groenendael_04

Ciobanescul Belgian Groenendael este un caine de companie excelent, este afectuos, loial si devotat stapanului si familiei si adora sa fie cat mai mult timp in compania lor.

Isi apara familia si casa cu desavarsire uneori devenind prea protectivi cu acestia, motiv pentru care sunt indicati familiilor cu copii ceva mai mari.

Nu prea tolereaza animalutele mici din curte mai ales daca nu au fost socializati de mici cu acestea.

Este un caine energic, de aceea are nevoie de o famile activa si un stapan experimentat care sa-i tempereze accesele.

Conditii de viata

Ciobanesc_Belgian_Groenendael_05

Ciobanescul Groenendael este rezistent la temperaturile scazute, obisnuit cu traiul in aer liber, de aceea adora sa traiasca intr-o casa cu o curte mare in care sa poata alerga in voie.

Sunt inactivi in interior de aceea nu sunt recomandati celor care traiesc la bloc decat atunci cand acestia dispun de suficient timp pentru a face plimbari lungi si dese.

Dresajul

Ciobanescul Belgian Groenendael este foarte activ, inteligent, si usor de dresat dar dresajul trebuie neaparat facut de la o varsta frageda, de un stapan ferm, consecvent dar in acelasi timp gentil si bland deaoarece acest caine este sensibil la instruire.

Ingrijire

Ciobanesc_Belgian_Groenendael_06

Ciobanescul Belgian Groenendael are blana dreapta, lunga si pufoasa, motiv pentru care este necesar sa-l periati o data la doua zile in zilele obisnuite si ceva mai des in perioada de naparlire, pentru a-i pastra blana curata si descalcita.

O atentie deosebita trebuie sa dati parului din zona gatului si a extremitatilor membrelor deoarece acolo este mai mare si se incalceste mai repede.

Durata de viata

Ciobanescul Belgian Groenendael poate trai intre 10-14 ani.

Ciobanesc_Belgian_Groenendael_07

Ciobanesc_Belgian_Groenendael_08 Ciobanesc_Belgian_Groenendael_09

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.