Caine de Pirinei (Ciobanesc de Pirinei)

Caine_de_Pirinei_01

Scurt istoric

Cainele de Pirinei isi are originea in Franta si este cunoscut sub mai multe denumiri si anume: Montagne des Pyrenees, Great Pyrenees, Dogul de Pirinei, Cainele de Pirinei.

Aceasta rasa la fel ca si alte rase de caini de munte descinde din Dogul de Tibet, caine adus in Europa in secolul al V-lea de popoarele migratoare din Asia. Cainele de Pirinei este considerat ruda cainilor Saint Bernard si Terra Nova cu care a si fost incrucisat.

In secolul al XVII-lea Cainele de Pirinei era cel mai iubit caine de companie al nobilimii franceze. Cu trecerea timpului s-a raspandit din Franta in SUA, apoi in Anglia devenind un caine foarte cunoscut si iubit de toata lumea. In anul 1824, un general pe nume Lafayette descria acest caine unui prieten din America in termenii cei mai elogiosi.

In trecut aceasta rasa era folosita de ciobani pentru a pazi turmele de lupi si ursi, iar mai tarziu a ajuns sa pazeasca castelele si locuintele regale.

Aspect fizic si dimensiuni

Caine_de_Pirinei_02

Cainele de Pirinei este un caine de talie mare, puternic, constient de forta de care dispune, cu o tinuta impunatoare, eleganta, atletica.

Are corpul puternic, pieptul lat si adanc, spatele drept si larg iar gatul de marime medie si puternic. Membrele solide sunt acoperite cu blana iar labele sunt compacte si usor alungite. Coada este lunga, rasfirata si stufoasa si este purtate pe spate in forma de cerc doar atunci cand cainele este in alerta, in restul timpului sta atarnata in jos.

Capul are forma trapezoidala si este proportional cu corpul, craniul usor rotunjit, botul lat cu buze negre iar stopul nu prea definit. Are ochii mici si caprui la culoare cu o privire inteligenta si blanda. Urechile sunt mici, triunghiulare usor rotunjite la varf si stau lipite de cap.

Blana este dubla cu un strat interior lanos si gros si unul exterior format dintr-o blana lunga, neteda, deasa, groasa, ceva mai lunga la gat, coapse si coada unde formeaza un guler bogat menit parca sa intregeasca infatisarea lui frumoasa si eleganta.

Culoarea blanii poate fi: alb simplu sau alb cu pete gri, maronii, cafenii sau galben deschis.

Un Caine de Pirinei poate avea o inaltime de aproximativ 70-80 cm la mascul si 65-75 la femela. Greutatea acestui caine variaza intre 50-60 kg la mascul si 45-50 kg la femela.

Personalitate

Caine_de_Pirinei_03

Cainele de Pirinei are un temperament echilibrat, este linistit, curajos, inteligent, devotat, protector inascut si loial stapanului, iubitor si bland cu copii. In acelasi timp este un caine independent, mandru, cu o vointa puternica, dominant si nu suporta sa fie tinut legat.

Pot deveni agresivi fata de alti caini mari insa nu-i deranjeaza deloc cainii mici sau celelalte animale din curte.

Paza

Fiind un paznic sigur acest caine este folosit de secole intregi de ciobanii din munte pentru a pazi turmele de oi, vaci si capre, impotriva lupilor si ursilor.

Desi este rezervat in privinta strainilor Cainele de Pirinei nu este agresiv decat atunci cand este cazul, in restul timpului reusint sa ii sperie prin dimensiunile si statura lui impunatoare care il fac sa para cu adevarat infricosator.

Relatiile cu familia

Caine_de_Pirinei_04

Cainele de Pirinei este un caine de familie foarte bun, este devotat si loial stapanului si familiei pe care o apara atunci cand simte un pericol. Sunt caini de companie extraordinari mai ales daca aveti copii mici deoarece sunt rabdatori, iubitori dar mai ales protectivi.

Dresajul

Cainii de Pirinei trebuie dresati de la o varsta frageda altfel la maturitate devin independenti, incapatanati si mult mai greu de dresat. Dresajul trebuie sa fie unul consecvent, ferm, dar cu o voce iubitoare si blanda. Nu este indicat sa-i antrenati pentru paza si atac.

Conditii de viata

Caine_de_Pirinei_05

Cainele de pirinei nu este indicat celor care stau la bloc deoarece necesita mult exercitiu fizic, este inactiv in interior si nu ii place sa stea inchis in casa. Adora sa stea in aer liber intr-o curte mai mare in care sa se poata misca in voie pentru a se mentine in forma. Cateii sunt foarte activi si au chiar tendinta de a evada.

Ar putea fi crescuti si in interiorul unei locuinte mari daca stapanul dispune de suficient timp si spatiu pentru a face plimbari si exercitii zilnice cu ei.

Cainele de Pirinei prefera clima racoroasa de aceea trebuie sa aveti grija sa ii tineti la umbra si sa le dati apa rece in zilele caniculare.

Ingrijire

Caine_de_Pirinei_06

Cainele de Pirinei nu necesita o ingrijire speciala, tootusi este necesar sa-l spalati de cateva ori pe an si sa-l periati de trei ori pe saptamana in zilele normale si ceva mai des in perioada de naparlire, pentru a-i mentine blana curata si neincurcata.

Boli si afectiuni

– displazia de sold;

– torsiunea de stomac;

– maladia cotului.

Speranta de viata

Rasa Cainele de Pirinei poate trai intre 8-10 ani.

Caine_de_Pirinei_07

Caine_de_Pirinei_08  Caine_de_Pirinei_09

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.