Dog German

Dog_German_05

Scurt istoric

Rasa Dog German a fost inregistrata prima data in Germania.

Desi este cunoscut si sub denumirea de Marele Danez aceast caine nu are nici o legatura cu Danemarca, de aceea se poate spune ca acest nume este impropriu.

Istoria si originile acestei rase sunt destul de complicate si neclare de aceea au aparut mai multe teorii sustinute de diversi specialisti.

Pe o moneda greceasca ce dateaza din anul 36 î.Hr. este gravat chipul unui caine asemanator cu dogul german din zilele noastre.

Una din teorii si cea mai cunoscuta este aceea ca in anul 407 î.Hr. cand alanii (populatia asiatica) au invadat o regiune din Germania, Italia si Spania au adus cu ei cainii lor puternici si mari ai caror urmasi sunt acesti Dogi Germani din zilele noastre.

La inceput acesti caini erau crescuti din doua motive principale: pentru vanatoare si pentru lupta.

Prin anul 1879, cativa crescatori impreuna cu arbitri germani au luat decizia sa uneasca toate varietatile intr-o singura rasa pe care au numit-o Dog German.

Deutscher Doggen-Club s-a infiintat in 1888 iar primul standard al rasei a fost redactat in 1891

Dogul German are un aspect exterior diferit fata de restul cainilor de talie gigantica, motiv pentru care este denumit Apolo al tuturor cainilor.

Aspect fizic si dimensiuni

Dog_German_06

Caracterizat ca Apolo al cainilor, Dogul German intruneste in aspectul sau nobil, forta, mandria, nobletea, robustetea si eleganta.

Cainii din rasa Dog German sunt caini de talie Gigantica, robusti, puternici, musculosi, cu un corp bine proportionat, cu spate scurt, puternic si drept, torace ridicat si sustinut in picioare puternice si drepte. Coada de marime medie este purtata in jos atunci cand cainele este in repaus si se curbeaza atunci cand este in actiune.

Dugul German are capul expresiv, alungit, rotunjit in jurul ochilor, uscativ, cu un stop accentuat iar botul lung cu dantura extrem de alba. Ochii de culoare inchisa au o marime medie, forma rotunda si privirea inteligenta si vioaie. Urechile sunt necupate, lasate sa atarne pe partile laterale ale corpului, deoarece in ultima vreme cuparea lor este interzisa. Gatul este lung, musculos, uscativ fara pliuru sau riduri.

Dogul German are parul scurt, moale, des, lucios si subtire iar culoarea acestuia este intalnita in mai multe varietati: vargat, albastrui, negru lucios, arlechin, galben deschis si cafeniu.

Cainii din rasa Dog German au o inaltime de aproximativ 78-86 cm la masculi si 71-81 cm la femele.

Greutatea variaza intre 54-64 kg la mascul si 45-55 kg la femele.

Personalitate

Dog_German_07

Dogul German este un caine demn de incredere, nobil, curajos, rezistent, ager, prietenos, loial stapanului si familiei, echilibrat dar poate deveni agresiv daca este provocat de om sau de alte animale.

Relatiile cu familia

Dogii Germani sunt caini de familie excelenti deoarece sunt blanzi si devotati stapanului si familiei, atenti, prietenosi si afectuosi.

Este bland, tolerant si jucaus cu copii pe care ii iubeste de aceea este un caine de companie potrivit daca aveti copii mici.

Conditii de viata

Dog_German_04

Aceasta rasa are nevoie de plimbari zilnice si multa miscare de aceea vor fi foarte multumiti daca le puneti la dispozitie o curte maricica in care sa se poata misca in voie.

Pot trai si intr-un apartament dar trebuie sa-i acordati zilnic suficient timp pentru pentru miscare.

Paza

Dea lungul anilor Dogul German a fost utilizat ca si caine de vanatoare, de lupta, de paza si aparare. In prezent el este folosit ca bun insotitor si aparator, excelent caine de paza pentru case, gospodarii si ferme.

Devine agresiv doar atunci cand este nevoie de aceea daca va doriti un caine de paza bun Dogul German este cea mai buna varianta cu conditia sa aveti suficient timp liber, cunostinte si capacitatea necesara pentru a-l creste si educa asa cum trebuie.

Ingrijire

dog-german-01

Pentru a-i mentine roba lucioasa este necesar sa-l periati zilnic cu o perie din par de porc deoarece are parul des moale si scurt.

Dat fiind faptul ca este destul de urias imbaierea se poate face doar cand este absolut necesar.

Trebuie sa aveti grija sa-i mentineti unghiile curate si sa le scurtati atunci cand este nevoie.

In primul an trebuie sa-i faceti radiografie la solduri deoarece in acea perioada oasele lor sunt fragile si predispuse fracturilor.

Dresajul

Dog_German_02

Fiind un caine de talie gigantica Dogul German trebuie dresat de la o varsta frageda pentru a-l putea controla usor cand va fi adult.

Cu un dresaj complet, adecvat si docil acest caine poate fi usor datorita temperamentului echilibrat si prietenos.

Este bine sa-l educati de mic sa nu atace oamenii dar mai ales copii.

Din cauza unui dresaj slab si a unei educatii sarace Dogul German a capatat o repuatie gresita, precum ca ar avea un temperament tafnos si irascibil.

Boli si afectiuni

Dog_German_03

– hipotiroidismul;

– torsiunea (dilatatia) gastrica;

– entropionul;

– displazia de sold;

– glaucomul;

– valvulopatia cronica;

– acnee;

– surditate;

– leziuni ale cozii;

– instabilitatea vertebrala cervicala;

– displazia de cot;

– osteodistrofia hipertrofica;

– osteocondroza.

Speranta de viata

Desi o mare parte din ei traiesc intre 12-13 ani, sperantele de viata la rasa Dog German sunt intre 9-10 ani.

Dog_German_09 Dog_German_08

One Comments

  • Ioana

    August 31, 2011

    Foarte interesant articolul! Am avut de invatat! Mersi

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.