Labrador Retriever

Labrador_Retriever_01

Scurt istoric

Rasa Labrador Retriever isi are originea in provincia Newfoundland, chiar daca poarta numele provinciei Labrador.

Dat fiind faptul ca ambele regiuni sunt situate in estul Canadei, este posibil sa se fi produs o confuzie geografica care a condus la denumirea rasei.

In Europa, mai exact in Anglia, Labrador-ul a ajuns pentru prima data pe la jumatatea secolului XIX, fiind adus de pescarii portughezi pe vasele pescaresti.

Numele de Retriever i-a fost dat pentru ca sunt caini de aport, chiar daca mai tarziu au fost folositi cu succes ca si cani de vanatoare recuperatori.

Fiind un inotator desavarsit si un iubitor de apa Labrador Retriever-ul era folosit de pescari pentru aducerea plaselor pline cu pesti la tarm.

Rasa Labrador Retriever a fost acceptata oficial in English Kennel Club in anul 1903 iar in American Kennel Club in anul 1917.

Aspect fizic si dimensiuni

Labrador_Retriever_02

Labrador Retriever-ul este un caine de talie medie, masiv, puternic, cu corpul mai mult lung decat lat, atletic, bine legat, cu simturi foarte bine dezvoltate si foarte inteligent.

Labrador-ul este de doua tipuri: englezesc si american.

Labrador-ul englezesc este masiv si butucanos iar cel american este mai inalt si mai uscativ.

Cainii din rasa Labrador Retriever au corpul viguros, spatele solid si scurt, pieptul adanc si lat. Membrele au osatura puternica iar labele rutunde au o membrana interdigitala ceva mai dezvoltata decat la alti caini, ceea ce il ajuta sa fie un inotator desavarsit. Coada asemanatoare cu a vidrei, este de marime medie, mai groasa la baza si subtire spre varf si este acoperita cu par aspru, des si scurt.

Are capul lat, stopul bine definit si nasul proeminent. Ochii de culoare castaniu sau caprui au o expresie inteligenta. Urechile de marime medie sunt lipite de cap. Gatul este puternic si musculos.

Labrador Retriever-ul are o blana aspra, scurta, deasa si impermeabila. Culoarea blanii este galbui, ciocolatiu si negru.

Inaltimea unui Labrador este de aproximativ 56-61 cm la mascul si 53-58 cm la femele.

Greutatea variaza intre 27-34 kg la masculi si 25-32 kg la femele.

Personalitate

Labrador_Retriever_03

Cainii din rasa Labrador Retriever sunt foarte inteligenti, afectuosi, loiali, simpatici si rabdatori. Sunt entuziasti si plini de viata, le place la nebunie sa se joace cu apa sau sa inoate. Au un temperament echilibrat, nu sunt agresivi fata de straini sau alte animale, iubesc copii si adora sa se joace cu ei.

Relatiile cu familia

Labrador Retriever-ul este un caine de familie excelent, este bland si tandru cu copii, loial si ascultator cu stapanul.

Au nevoie de multa dragoste si atentie din partea stapanului si a familiei, pentru a simti ca fac si ei parte din familie.

Ingrijire

Labrador_Retriever_04

Dat fiind faptul ca au o blana scurta si neteda, acesti caini nu necesita o ingrijire speciala. Trebuie doar sa-l periati de trei ori pe saptamana, cu o perie din par de porc si sa-l spalati cu sampon doar atunci cand este absolut necesar. In perioadele de naparlire trebuie periat ceva mai des pentru a inlatura firele moarte.

Au nevoie de plimbare si antrenament zilnic si nu trebuie lasati inactivi nici macar o zi. Nu este bine sa le dati mancare peste masura deoarece risca sa devina supraponderali.

Dresajul

Labrador-ul este un caine foarte inteligent si usor de dresat, este dornic sa invete si sa-si multumeasca stapanul. Dresajul poate incepe de la 6-8 luni, cate 10 minute de doua ori pe zi.

Trebuie invatati de mici sa nu traga in lesa, deoarece au gatul foarte puternic si reusesc sa o faca fara prea mult effort.

Paza

Labrador_Retriever_05

Au fata de straini o anumita rezerva dar nu sunt agresivi si nici extrem de suspiciosi si pot fi pacaliti cu un gest de prietenie din partea acestora de aceea nu sunt cea mai buna alegere daca va doriti un caine de paza bun.

Conditii de viata

Labrador Retriver-ul este moderat activ in interiorul unei locuinte de aceea o curte, nu foarte mare in care sa se poate juca in voie.

Se pot obisnui si cu viata la bloc, daca aveti timp suficient sa-l scoateti la plimbare.

Boli si afectiuni

Labrador_Retriever_06

Desi in general sunt caini sanatosi au fost totusi semnalate unele afectiuni:

– torsiunea (dilatatia) gastrica;

– displazia de sold;

– degenerarea retiniana progresiva;

– hemangiosarcomul;

– epilepsia;

– displazia de cot;

– osteocondroza;

– seboreea;

– punctele fierbinti;

– diabetul si hipotiroidismul.

Sperante de viata

Un Labrador Retriever poate trai intre 10-13 ani.

Labrador_Retriever_07

Labrador_Retriever_08 Labrador_Retriever_09

Labrador_Retriever_10

One Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.