Ciobanesc de Berna

Ciobanesc_de_Berna_01

Scurt istoric

Ciobanescul de Berna isi are originea in Elvetia, mai exact in Berna, zona unde a fost intalnit pentru prima data si al carui nume il poarta.

Aceasta rasa este foarte veche, ea dateaza de acum circa 2000 de ani, adica din perioada Imperiului Roman.

Rasa Ciobanesc de Berna este rezultatul incrucisarii unor mastifi (care insoteau trupele romane cand acestia au invadat Elvetia) cu ciobanestii autohtoni care erau foarte rezistenti la temperaturile scazute din zona Alpilor.

In trecut acesti caini erau folositi pentru a mana turmele, pentru paza gospodariilor, dar si pentru tractarea carelor incarcate cu tesaturi, dintr-un sat in altul.

Cresterea interesului pentru cainii din rasa Saint Bernard, dar si nerealizarea unui program de inmultire si crestere corespunzator Ciobanestilor de Berna, a facut ca din anul 1800 rasa sa fie pe cale de disparitie.

La inceputul secolului trecut, un chinolog elvetian ajutat de un profesor de la Universitatea din Zurich au strabatut zonele in care a fost creata rasa si au adunat ultimele exemplare pe care le-au inmultit.

Datorita lor rasa cunoscuta atunci sub numele de Durrabachler a revenit.

In 1908 clubul deja initiat a schimbat denumirea din Durrabachler in Ciobanesc de Berna, deoarece rasa provine din tot tinutul Bernei, nu numai din Durrbach.

Aspect fizic si dimensiuni

Ciobanesc_de_Berna_02

Ciobanescul de Berna este un caine puternic, robust, suplu, cu un schelet masiv si umeri puternici.

Are capul puternic, craniul usor bombat si lat, stopul definit, botul drept si puternic, maxilarul complet numeric cu muscatura in foarfece si foarte puternic. Ochii sunt de culoare caprui si au o forma ovala. Urechile de marime mijlocie, au o forma triunghiulara, ceva mai rotunjite la varf si sunt prinse sus. Gatul puternic si musculos este de marime medie.

Corpul este compact dar nu foarte lung, pieptul lat si puternic iar spatele drept.

Membrele anterioare sunt puternice si drepte, cele posterioare sunt musculoase si puternice iar labele rotunde si compacte. Coada stufoasa este purtata in jos, fiind ridicat doar cand cainele este in alerta.

Ciobanescul de Berna are blana de marime medie, dreapta sau putin ondulata, matasoasa, si moale formata din doua straturi: unul foarte des situat dedesubt iar celelalt de acoperire.

Culoarea blanii este negru lucios cu nuante de maro-roscat si alb in urmatoarele zone: – picioare, obraji, sprincene si zona de sub coada care sunt maro-roscat si piept, bot si varful cozii care sunt albe.

Mersul este lent dar poate fi si agil sau rapid atunci cand trebuie.

Inaltimea unui Ciobanesc de Berna variaza intre 64-70 cm la masculi si 58-66 cm la femele.

Greutatea este de aprozimativ 34-54 kg la masculi si 32-46 kg la femele.

Personalitate

Ciobanesc_de_Berna_05

Ciobanescul de Berna este un caine inteligent, vigilent, echilibrat, placut, potrivit pentru companie, prietenos, loial si dornic sa faca pe plac stapanului.

Sunt prietenosi cu toti cei pe care ii cunoaste dar mai ales cu copii. Sunt paznici foarte buni dar nu sunt extrem de agresivi.

Conditii de viata

Ciobanescul de Berna nu este un caine indicat pentru cei care locuiesc la bloc, deoarece nu se poate acomoda cu traiul dintr-un apartament, decat atunci cand stapanul dispune de suficient timp liber pentru plimbari.

Paza

Nu este un caine agresiv fara un motiv intemeiat, dar este foarte bun pentru paza, alert, increzator in fortele proprii, neinfricat si rezervat in privinta strainilor.

Relatiile cu familia

Ciobanesc_de_Berna_04

Ciobanescul de Berna este un caine de familie foarte bun, atent, loial, iubitor cu toti din familie dar mai ales cu cel pe care il considera stapan.

Este afectuos, bland si rabdator cu copii pe care ii iubeste si ii protejeaza cand este nevoie. Sunt caini de companie ideali, le place sa ia parte la toate activitatile din familie.

Exercitii si dresaj

Acesti caini au nevoie de o ora de exercitii fizice pe zi. In perioada cresterii acestea trebuie sa se faca in curte sau in afara curtii in lesa, pentru ca oasele lui sunt in formare. Dupa varsta de 1 an i-l puteti lasa sa alerge fara lesa.

Dresajul la acesti caini este indicat sa se faca de la o varsta frageda, pe un ton calm, pentru ca sunt inteligenti si dornici sa va faca pe plac. Sunt foarte usor de dresat.

Boli si afectiuni

Ciobanesc_de_Berna_03

Ciobanescul de Berna prezinta un risc de imbolnavire ridicat. Ei pot suferi de diverse probleme de sanatate dar mai ales de acele maladii genetice specifice raselor pure.

– artrita;

– cancer;

– displazia de umar;

– alergii;

– ectropionul;

– dilatatia gastrica;

– torsiunea gastrica;

– displazia de sold.

La acesti caini trebuie sa aveti grija sa nu-i supraincarcati cu alimente care contin multe proteine pentru ca se pot umfla.

Ciobanesc_de_Berna_06

Ingrijire

Ciobanescul de Berna nu necesita o ingrijire speciala dar pentru a-i mentine blana curata si descalcita este absolut necesar sa-l periati zilnic.

Inmultire

La o singura fatare o catea poate sa aduca pe lume intre 1-14 catei.

Durata de viata

Un Ciobanesc de Berna poate trai in medie intre 7-10 ani.

Ciobanesc_de_Berna_07

Ciobanesc_de_Berna_08Ciobanesc_de_Berna_09

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.