Ciobanesc Romanesc de Bucovina

Cibanesc_de_Bucovina_03

Scurt istoric

Ciobanescul de Bucovina face parte dintr-o rasa naturala existenta in Romania, care s-a format in zona Carpatilor, mai precis in Bucovina, zona situata in nord-estul Romaniei.

Ciobanescul de Bucovina din zilele noastre este rezultatul unei selectii riguroase, dupa criterii zootehnice moderne, exercitate asupra rasei acum 15 in Bucovina.

In zona de unde provin acesti caini sunt folositi pentru paza turmelor, a gospodariilor si sunt des intalniti sub numele de Dulau sau Capau.

In anul 1982 a fost redactat primul standard al rasei, iar in anul 2001 acest standard a fost reactualizat de catre Asociatia Chinologica Romana.

In data de 29 Martie 2002 a fost redactat standardul actual al rasei Ciobanesc de Bucovina conform modelului stabilit de Adunarea Generala FCI Jerusalin in anul 1987.

Aspect fizic si dimensiuni

Cibanesc_de_Bucovina_02

Ciobanescul de Bucovina este un caine de talie mare, masiv, puternic, impozant si mandru.

Are corpul viguros si masiv, pieptul inalt si lat, coastele bine arcuite, salele si spatele foarte musculoase si puternice. Coada stufoasa este prinsa sus dar este purtata ridicata in forma de secera doar atunci cand cainele este atent sau in alerta, in restul timpului este purtata jos.

Ciobanescul de Bucovina are capul masiv, craniul nu foarte lat, stopul usor marcat, trufa neagra, lata si bine dezvoltata iar gatul de lungime medie este puternic si gros. Botul de aceeasi lungime cu craniul, usor subtiat spre varf, buze groase si puternice, maxilarul puternic cu muscatura in foarfece. Ochii de culoare castaniu deschis sunt mici, migdalati si oblici. Urechile in forma de V sunt prinse sus si cazute pe obraz.

Ciobanescul de Bucovina are membrele cu osatura puternica, foarte musculoase iar labele in forma ovala, compacte cu unghii de culoare neagra sau cenusie.

Pe cap si pe fata anterioara a membrelor parul este scurt, dar pe corp parul este foarte des, drept, gros si lung de circa 6-7 cm, iar subparul este des si scurt.

Culoarea blanii este alb cu cateva pete de culoare lupie, neagra sau tigrata si in unele cazuri cativa stropi de negru pe membre.

Ciobanescul de Bucovina are mersul degajat si regulat.

Inaltimea acestui caine este de circa 68-78 cm la mascul si 64-72 cm la femela.

Greutatea este de aprozimativ 43-55 kg la mascul si 35-50 kg la femela.

Personalitate

Cibanesc_de_Bucovina_04

Cainii din rasa Ciobanesc de Bucovina sunt caini puternic motivati, devotati stapanului si turmei pe care ii apara pana la sacrificiu.

Este calm, echilibrat, disciplinat in locuri publice atunci cand este alaturi de stapan dar agresiv, curajos, combativ si fara frica fata de straini sau animale salbatice (lup, urs, ras), atunci cand isi simte amenintat teritoriul, stapanul sau turma.

Strainii sau animalele care se apropie de turma sau de teritoriul sau de activitate sunt amenintati cu un latrat foarte puternic, care in timpul noptii poate auzit de la distante foarte mari.

Iubeste mult copii si devine agresiv doar cand este nevoie.

Paza

Cibanesc_de_Bucovina_06

Timp de secole acesti caini au fost utilizati de locuitorii din zona montana pentru paza turmelor de oi si capre, a cirezilor de bovine sau a gospodariilor.

Sunt caini motivati, foarte buni pentru paza teritoriu, protectie personala sau companie.

Daca va doriti un caine de paza bun, Ciobanescul de Bucovina este alegerea perfecta cu conditia sa aveti suficient timp liber, spatiu si cunostinte necesare pentru a-l creste si educa asa cum trebuie.

Conditii de viata

Cibanesc_de_Bucovina_05

Ciobanescul de Bucovina nu este indicat celor care locuiesc in apartament deoarece este un caine cu un temperament independent si foarte jucaus, adora sa stea afara, in spatii mari sa se poata misca.

Boli si afectiuni

– torsiunea de stomac;

– displazia de sold;

– maladia cotului;

Durata de viata

Un Ciobanesc de Bucovina poate trai aproximativ 10-12 ani.

Cibanesc_de_Bucovina_01

Cibanesc_de_Bucovina_07 Cibanesc_de_Bucovina_08

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.