Husky Siberian

Husky_Siberian_01

Scurt istoric

Husky Siberian este o rasa de caini nordici care provin din Asia de Nord unde au fost utilizati de catre oamenii din acea zona ca si caini de sanie sau pentru a vana reni si ursi.

In 1909 Husky Siberian a fost adus in Alaska si tot in acel an, un echipaj a participat pentru prima data la o cursa de sanii alaturi de alti caini nordici.

Fiind cei mai rezistenti si mai puternici caini de sanie Husky-i Siberieni au reusit in cativa ani sa domine cursele de sanii si sa devina cainii cei mai respectati de toata lumea.

In decursul anilor Husky Siberian si-a pastrat integritatea rasei datorita unei selectionari atente, fiind folositi pentru inmultire doar exemplarele frumoase, restul de exemplare fiind castrate.

In 1930 rasa Husky Siberian a fost inregistrata pentru prima data in American Kennel Club.

In prezent rasa s-a raspandit in mai multe tari, devenind un caine de companie foarte cunoscut si indragit.

Aspect fizic si dimensiuni

Husky_Siberian_02

Husky Siberian este un caine de talie mare, gratios, agil, puternic si compact.

Are pieptul puternic si adanc, gatul arcuit, umerii bine dezvoltati si musculosi, spatele drept si musculos iar coada stufoasa este purtata in jos cand cainele este in repaus si ridicata cand cainele este in actiune.

Picioarele sunt puternice, labele ovale cu blana printre degete.

Blana de marime medie, foarte deasa, neteda, placuta la atingere este de doua straturi. Culoarea blanii cuprinde o varietate larga de nuante si combinatii, de la alb imaculat pana la negru.

Capul de marime medie este putin rotunjit, botul nu prea mare, buzele inchise si maxilarul cu muscatura in foarfece. Ochii au forma alungita, sunt asezati oblic iar culoarea lor caracteristica este albastru insa standardul accepta si ochi de culoare brun sau caprui. Urechile de marime medie, triunghiulare, carnoase, acoperite cu par, sunt asezate sus.

Are mersul larg, fara efort, dand senzatia ca pluteste cand este in miscare.

Inaltimea unui Husky Siberian variaza intre 54-60 cm la un mascul si intre 50-55 cm la o femela.

Greutatea este de circa 20-28 kg la mascul si 16-23 kg la femela.

Personalitatea

Husky_Siberian_03

Husky Siberian este un caine inteligent, activ, rezistent, curajos, si cu un simt foarte dezvoltat de orientare. Stie sa se faca placut de toata lumea deoarece este foarte prietenos, nu este agresiv sau galafios si se obisnuieste repede cu diverse stiluri de viata. Se simt bine si intr-un apartament dar placerea lor cea mai mare este sa stea afara in spatii largi, la racoare si sa hoinareasca pentru ca au foarte multa energie si au nevoie de miscare.

Ingrijirea

Husky Siberian naparleste tot timpul de aceea este necesar sa-i periati blana in fiecare zi chiar daca ei incearca sa-si mentina blana curata.

Fiind un caine care adora racoarea este bine sa stiti ca nu aveti voie sa-l tineti la caldura prea mare sau la soare in zilele caniculare altfel se pot imbolnavi.

Trebuie sa aveti curtea inchisa bine pentru ca ii place sa hoinareasca toata ziua prin vecini.

Relatiile cu familia

Husky_Siberian_04

Husky-i Siberieni sunt caini de familie foarte buni mai ales pentru cei care au suficient timp pentru exercitii si ingrijire.

Este jucaus, prietenos, se intelege bine cu toti membrii familiei dar mai ales cu copii sau cu alti caini. Din cauza faptului ca este o fire curioasa trebuie sa-l tineti sub control mai tot timpul pentru a evita eventualele pericole.

Dresajul

Este un caine aparent incapatanat de aceea este nevoie de un stapan puternic care sa accepte statutul de camarad si care sa faca fata incapatanarii sale aparente. In rest este inteligent, usor de dresat, responsabil, agil, recunoscut pentru operatiunile lui de cautare si salvare a persoanelor din regiunea arctica.

Este un vanator inascut si va incerca sa vaneze pisici sau alte animale mici de aceea trebuie sa-l socializati de mic cu aceste animale.

Paza

  Husky_Siberian_05

Are o anumita rezerva fata de straini dar nu este agresiv cu ei de aceea nu este o alegere perfecta daca va doriti un caine de paza.

Boli si afectiuni

– displazia congenitala a soldului;

– dermatoza consecutiva;

– aralizia laringiana;

– distrofia corneeana

– entropionul;

– degenerarea retiniana progresiva;

– cataracta.

Speranta de viata

Un Husky Siberian poata trai intre 10-12 ani.

Husky_Siberian_07

Husky_Siberian_06 Husky_Siberian_08

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.