Malamut de Alaska

Malamut_de_Alaska_01

Scurt istoric

Cainii din rasa Malamut de Alaska sunt caini nordici, descendenti ai cainilor din tribul Mahlemut, care au trait in Alaska de vest acum circa 2000 de ani.

Malamutii de Alasca au trait alaturi de oamenii din acea zona fiind folositi pentru tractarea saniilor incarcate cu alimente deoarece aveau o forta fizica impresionanta sau pentru a vana foci si ursi polari.

Au reusit sa cucereasca pe oamenii din trib prin curajul de care dadeau dovada si prin rezistenta pe care o aveau in conditii foarte grele.

Un test ADN care a fost facut recent a demonstrat ca rasa Malamut de Alaska este una din cele mai vechi rase de caini existente.

Aspect fizic si dimensiuni

Malamut_de_Alaska_02

Malamutul de Alaska este un caine de talie mare, puternic, robust si musculos.

Are corpul solid, pieptul si membrele puternice iar labele scurte. Coada stufoasa, de lungime medie este purtata pe spate.

Are blana in doua straturi: primul strat de 5 cm lungime este foarte pufos si des iar al doilea strat este gros, aspru, foarte des si putin mai lung decat primul. Culoarea blanii poate fi alb simplu, alb cu negru, gri inchis sau roscat cu pete albe.

Capul este mare si lat, nasul maro, negru sau alb iar botul puternic si mare cu maxilarul incheiat in foarfece. Urechile sunt ridicate, triunghiulare, mici cu varfurile rotunjite. Ochii caprui la culoare sunt ovali si au marimea medie.

Inaltimea unui Malamut de Alaska variaza intre 64-70 cm la masculi si 58-65 cm la femele.

Greutatea este de circa 34-45 kg.

Personalitate

Malamut_de_Alaska_03

Malamutul de Alaska este un caine foarte inteligent, energic, rezistent, prietenos, jucaus cu copii, afectuos si devotat propriului stapan.

Uneori insa pot fi incapatanati, impunatori, dominanti si cu o gandire proprie, motiv pentru care unii oameni l-au catalogat gresit facandu-l prost.

Se intelege bine cu ceilalti caini daca au fost socializati de mici.

Le place la nebunie sa stea afara si sa fie cat mai des in compania stapanului sau a familiei.

Paza

Malamutul este un caine prietenos chiar si cu cei pe care nu-i cunoaste de aceea nu sunt recomandati ca si caini de paza.

Exercitii si dresaj

Malamut_de_Alaska_04

La un astfel de caine care este si inteligent si incapatanat, dresajul trebuie sa fie unul ferm, echilibrat, variat, astfel incat sa-l mentina interesat deoarece invata repede si se plictiseste repede.

Malamutul de Alaska dispune de o forta fizica si o energie impresionanta de aceea este recomandat doar celor care au suficient timp liber si spatiu pentru a face exercitii fizice destul de complexe care sa-l mentina in forma.

Ingrijire

Malamutul de Alaska este un caine aproape lipsit de miros si foarte curat. Nu este necesar sa-l spalati mai des de 2-3 ori pe an deoarece se curata singur ca pisica atunci cand se murdareste de noroi. In perioada de naparlire blana trebuie periata pentru a inlatura firele desprinse.

Malamut_de_Alaska_05

Conditii de viata

Malamutul de Alaska nu este un caine potrivit pentru viata de apartament deoarece este activ, ii place sa stea afara la racoare si sa alerge prin curte.

Pentru cei care locuiesc la curte si au un Malamut de Alaska este indicat sa aiba gardul mai inalt si bine ingropat in pamant deoarece ei au obiceiul sa sape pe sub el pentru a evada.

Datorita blanii groase si dese nu ingheata de frig in timpul iernilor geroase in schimb are nevoie de umbra si racoare in timpul verii.

Boli si afectiuni

Malamut_de_Alaska_06

– “Nasul de zapada”- sunt pete roz sau rosii care apar pe trufa neagra in timpul iernii si dispar in timpul verii. In acea zona exista riscul aparitiei cancerului deoarece pielea este mult mai sensibila la soare. Pentru a preveni riscul aparitiei este recomandat sa-i acoperiti periodic acea zona cu o crema protectoare.

– dilatatia gastrica;

– atrofia retiniana progresiva sau atrofia retiniana de origine centrala;

– displazia de sold;

– condrodisplazia;

– caderea blanii in zonele in care pielea este iritata si rosie. Pot aparea in cazul unei diete prea bogate si picante.

Durata de viata

Un Malamut de Alaska pote trai intre 10-15 ani.  

 Malamut_de_Alaska_07

2 Comments

  • andreea

    January 28, 2011

    forte frumosi caini……

  • roby

    November 21, 2011

    misto sunt caini acestia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.