Ciobanesc German

Ciobanesc_German_01

Scurt istoric

Ciobanescul German isi are originea in Germania si este cea mai raspandita si mai cunoscuta rasa de caini din lume. Popular este denumit caine-lup, deoarece se aseamana oarecum cu lupul.

In anul 1800 au fost imperechiati toti cainii care pazeau turmele si din toti au fost alesi doar cei mai buni.

La inceputul secolului XX, in Gemania, s-a adoptat un program strict de selectie prin care toti ciobanestii imperechiati la intamplare sa fie transformati intr-o rasa mult mai inteligenta cu carecter multilateral.

Pana in 1914 aceasta rasa noua denumita Ciobanesc German a facut mari progrese, castigandu-si astfel popularitatea.

Dupa izbucnirea primului razboi mondial, lucrurile s-au schimbat, soarta acestei rase devenise incerta, de aceea American Kennel Club (cea care inregistrase rasa in anul 1912) a hotarat sa schimbe pentru o perioada numele rasei in Ciobanesc.

Cand razboiul a incetat Ciobanescul German si-a recapatat numele original.

Cu toate astea in Marea Britanie numele original de Ciobanesc German a fost schimbat in Alsacian.

Aspect fizic si dimensiuni

Ciobanesc_German_09

Ciobanescul german este un caine de talie mare, robust, puternic, cu o tinuta impunatoare, atragatoare, eleganta.

Are corpul usor alungit, atletic, cu spatele lasat usor spre coada. Coada lunga, stufoasa este purtata mereu in jos.

Din punct de vedere al blanii Ciobanescul German este de trei feluri: cu par scurt, aspru si cu par lung. Cel mai des intalnit in ultima perioada este cel cu par scurt, des, bine lipit de corp.

Blana in doua straturi poate fi de culoare neagra in intregime sau negru cu maro, galben, brun, cenusiu sau gri-fier.

Capul este proportionat, fruntea usor bombata iar nasul negru. Ochii sunt putin oblici de marime medie, inchisi la culoare. Privirea agera si inteligenta. Urechile ceva mai late la radacina sunt ascutite la varf.

Are mers de trapas reusind cu fiecare pas sa acopere o portiune destul de mare de teren.

Inaltimea la mascul poate varia intre 60-65 cm iar la femela intre 55-60 cm. Greutatea necesara este de circa 35-40 kg.

Personalitate

Ciobanesc_German_03

 

Ciobanescul German este un caine foarte inteligent, cu un temperament perfect echilibrat psihic, activ, vigilent, elegant, jucaus, curajos, puternic, rezistent si mereu pregatit de lupta.

Este loial si credincios stapanului si familiei acestuia pe care o apara atunci cand simte un pericol. Are un caracter tolerant, se intelege foarte bine cu copii si nu-l deranjeaza celelalte animale din curte.

Relatiile cu familia

Ciobanescul German este un caine de familie excelent, se ataseaza foarte mult de stapan si familia acestuia si este mereu dornic sa faca pe plac. Este ideal pentru familiile cu copii deoarece iubeste copii si ii place sa se joace cu ei, dar trebuie educati corespunzator de mici.

Sunt protectori nativi, isi apara cu desavarsire familia si casa fara a fi nevoie sa-i dresati pentru a face asta.

Paza

Ciobanesc_German_04

In trecut Ciobanescul German a fost folosit in Germania pentru paza turmelor si a cirezilor.

Cu trecerea timpului el devenise din ce in ce mai util, fiind folosit ca si caini-ghizi pentru nevazatori, datorita caracterului echilibrat, inteligentei, capacitatii de a se intelege cu oamenii, si usurinta cu care putea fi dresat.

Are un simt al mirosului foarte dezvoltat ceea ce il ajuta sa fie un caine foarte bun atat pentru paza si aparare dar si pentru a ajuta politistii in gasirea criminalilor, depistarea drogurilor, armelor si salvarea victimelor aflate sub daramaturi.

Daca va doriti un caine de paza foarte bun, Ciobanescul German este varianta ideala, cu conditia sa aveti suficient timp liber pentru exercitii si dresaj.

Ingrijire

Ciobanescul German necesita mai putina ingrijire decat un caine cu blana lunga, dar pentru a-i mentine blana curata si pentru a indeparta firele de par moarte, mai ales in perioadele de naparlire, trebuie sa-l periati o data la cateva zile cu o perie speciala.

Dresajul

Ciobanesc_German_05

Ciobanescul German trebuie dresat de mic altfel cand va ajunge la maturitate poate deveni o pacoste pentru stapan sau familie.

Sunt receptivi si doritori sa invete, de aceea este foarte usor sa-i educati sa indeplineasca anumite sarcini.

Aceasta rasa are un simt inascut al datoriei, isi iubeste mult stapanul si face orice ii cere cu placere si bucurie. Dresajul trebuie facut mai mult cu vocea.

Conditii de viata

Aceasta rasa este rezitenta la intemperii de aceea nu necesita conditii de viata speciale. Ciobanescul German are nevoie de exercitii fizice zilnice motiv pentru care este rocomandat in special celor ce locuiesc la curte si le pot pune la dispozitie un spatiu unde sa se miste in voie. Se pot adapta si cu viata intr-un apartament cu conditia ca stapanul sa dispuna de suficient timp liber pentru a face plimbari si exercitii fizice cu el.

Acesti caini au nevoie de dresaj, socializare, exercitii fizice si nu in ultimul rand de un stapan care sa aiba timp sa se ocupe de toate astea.

Alimentatia cainelui Ciobanesc German

Ciobanesc_German_06

Ca alimente de origine animala este indicat sa-l hraniti cu: carne de vita, gasca, pui, miel. Ratia trebuie sa o stabiliti in functie de activitatile zilnice pe care le are. Nu este indicat sa-i dati carne de porc decat in cantitati foarte mici si doar atunci cand cainele este supus unor munci grele.

Boli si afectiuni

– torsiunea (dilatatia) gastrica;

– displazia de sold;

– epilepsia;

– panosteita;

– piodermita;

– pannus-ul;

– mielopatia (paralizie);

– diabetul.

Ciobanestii Germani sunt predispusi la alergii, infectii auriculare (ale urechilor) si cancer malign.

Speranta de viata

Un Ciobanesc German poate trai intre 10-13 ani.

ciobanesc-german-09

Ciobanesc_German_07 Ciobanesc_German_08