Ciobanesc Caucazian

Ciobanesc_Caucazian_01

Scurt istoric

Ciobanescul Caucazian a fost inregistrat Rusia. Din cauza lipsei de documente care sa ateste originea rasei s-au tot facut speculatii de-a lungul anilor.

Chinologii din occident spun ca aceasta rasa este rezultatul incrucisarii unor Mastiffi cu caini nordici de turma.

Expertii din Rusia sustin insa ca Ciobanescul Caucazian este o rasa care a evoluat prin selectie naturala din Mastiffi care au aparut acum circa 2000 de ani, si care au fost adusi in Caucaz de popoarele migratoare.

Fiind un caine puternic, mare, cu un instinct de paza foarte bun, obisnuit cu schimbari majore de temperatura, Ciobanescul Caucazian era cainele perfect pentru locuitorii din Caucaz.

Secole intregi acesta rasa a trait in Caucaz fiind foarte putin cunoscuta de restul lumii pana in anul 1930, cand cei din Germania au adus primele exemplare de Ciobanesc Caucazian la o expozitie.

Aspectul fizic si dimensiuni

Ciobanesc_Caucazian_02

Cibanescul Caucazian este un caine de talie mare, cu o constitutie masiva si robusta.

Capul este masiv, fruntea lata, trufa mare si puternica. Botul scurt, putin subtiat spre varf, dantura puternica este incheiata in foarfece si completa numeric. Ochii ovali si mici sunt de culoare inchisa. Urechile ii atarna pe fata.

Gatul scurt si puternic, greaban musculos, spatele drept si musculos, pieptul lat.

Coada este prinsa si are varful curbat, membrele sunt paralele si drepte, iar labele mari si ovale.

Are blana in doua straturi protejandul de coltii lupilor. Parul drept cu firul gros iar subparul foarte abundent.

Ciobanescul Caucazian este de doua feluri: cu par lung si cu par scurt.

Culoarea blanii este gri cu nuante de maroniu si alb.

Inaltimea variaza intre 65-70 cm, iar greutatea intre 45-70 kg.

Paza

Ciobanesc_Caucazian_03

Timp de secole, Ciobanescul Caucazian a fost utilizat pentru a pazi turmele si gospodariile de lupi, ursi sau chiar pume.

Sunt caini puternic motivati, potriviti pentru paza, foarte agresivi cu persoanele necunoscute pe care le ataca feroce. Isi apara cu desavarsire stapanul, gospodaria, familia si nu cunoaste frica.

Daca va doriti un caine de paza bun Ciobanescul Caucazian este alegerea perfecta atata timp cat dispuneti de cunostintele si conditiile necesare pentru a-l creste si educa.

Personalitate

Ciobanesc_Caucazian_04

Despre Ciobanescul Caucazian se spune ca este jumatate caine domenstic – jumatate animal salbatic. Este demn si foarte temperamental dar si supus si independent.

Asculta si executa doar comenzile stapanilor dominanti si impunatori.

Se impaca bine cu copii dar trebuie supravegheat tot timpul cand este in preajma, pentru ca la un moment dat daca i se pare ca joaca devine mai dura, intervine pentru a proteja copilul si nu-si da seama ca-l poate rani.

Ingrijire

Ciobanesc_Caucazian_05

Dat fiind faptul ca are o blana densa si groasa este necesar sa-l periati frecvent indiferent ca este cu parul lung sau scurt.

Cei cu parul lung trebuie insa periati cu mai multa grija mai ales in zonele unde blana se incalceste mai usor.

Exercitii

Ciobanescul Caucazian este indicat pentru cei care au o curte mare in care el sa poate alerga in voie. Trebuie sa-l plimbati zilnic, sa faceti exercitii cu el, sa va petreceti mult timp jucandu-va si dresandu-l.

Conditii de viata

Ciobanesc_Caucazian_06

Nu este recomandat sa-l tineti intr-un apartament, indiferent cat de mare este. Avand o blana groasa nu le este frig sa stea doar afara, dar trebuie sa le asigurati un loc pentru refugiu.

Boli si afectiuni

– torsiunea de stomac;

– maladia cotului;

– displazia de sold.

Ciobanesc_Caucazian_07

Ciobanesc_Caucazian_08 Ciobanesc_Caucazian_09

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.