Ciobanesc Carpatin Romanesc

Ciobanesc_carpatin_01

Scurt istoric

Ciobanescul Carpatin este o rasa de caini care isi are originea in Romania si care a fost selectionata de Ciobanii din Muntii Carpati dupa criterii empirice.

In anul1934, Institutul National de Zootehnie a stabilit primul standard al rasei, iar in anii 1982, 1999, 2001 acesta a fost modificat si reactualizat de Asociatia Chinologica Romana.

In prezent rasa s-a raspandit pe toata suprafata tarii, deoarece tot mai multi romani doresc sa-si cumpere un Ciobanesc Carpatin pentru paza.

Aspect fizic si dimensiuni

Ciobanesc_carpatin_02

Ciobanescul Carpatin este un caine de talie mare, cu o constitutie masiva, robusta dar niciodata greoi.

Parul este drept, aspru si des. Pe cap si pe zonele anterioare ale membrelor parul este scurt si neted iar pe restul corpului este abundent. Pe membrele posterioase, pe gat si pe coada are parul mai lung.

Culoarea blanii este lupie, cu anumite nuante mai deschise pe partile laterale si mai inchise deasupra trunchiului.

Capul este puternic, masiv cu fruntea lata si botul puternic putin mai mic in lungime decat craniul. Buzele groase, dantura incheiata in foarfece este completa numeric si foarte puternica. Urechile triunghiulare, de marime medie atarna pe obraji. Ochii de culoare brun inchis sunt foarte mici. Gatul nu prea mare este puternic si musculos.

Spatele solid, drept si musculos, sale puternice de lungime medie, pieptul lat. Coada acoperita cu par abundent este prinsa sus. Membrele solide, musculoase si puternice. Labele ovale si compacte. Mersul este degajat, cu pasul intins miscandu-si membrele in plan vertical.

Inaltimea la masculi variaza intre 65-73 cm iar la femele intre 59-67 cm. Greutatea este in raport cu talia.

Paza

Ciobanesc_carpatin_03

De secole intregi Ciobanestii Carpatini au fost folositi de locuitorii din Carpati pentru paza turmelor si a gospodariilor.

Sunt agresivi, irezistibili si fara frica atunci cand isi simt amenintat teritoriul sau stapanul, reusind sa doboare lupul, ursul sau chiar adversari de 10 ori mai mari.

Daca va doriti un caine de paza Ciobanescul Carpatin este alegerea perfecta cu conditia sa aveti timp, spatiu si cunostinte necesare pentr a-l creste si educa.

Personalitate

Ciobanesc_carpatin_04

Ciobanescul Carpatin are un comportament calm, echilibrat si disciplinat atunci cand este alaturi de stapan in locuri publice dar agresiv si nemilos cand este in actiune.

Sunt foarte blanzi cu copii, devotati si atasati de stapan si de turma pe care ii apara pana la sacrificiu.

Boli si afectiuni

– ectropion;

– torsiune de stomac;

– displazia de sold;

– maladia cotului.

Ciobanesc_carpatin_05

Ciobanesc_carpatin_06 Ciobanesc_carpatin_07

3 Comments

 • milchis

  November 27, 2010

  salut si mult respect in tot ce faceti ,as dorii si eu sa cumpar o pereche de catei ciobanesc carpatin. Multumesc

 • crx

  November 12, 2011

  pai milchis am eu pui de 4 luni si iti pot da pret 300 euro si au pedigree si stiu cateva comenzi :sezi, culcat, asteapta

 • andreea

  July 17, 2012

  as vrea si eu un pui de ciobanesc carpatin sa fie pui dar sa fie mascul sa imi dea cineva un mesaj multumesc,/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.