Ciobanesc Mioritic Romanesc

Ciobanesc_Mioritic_01

Scurt istoric

Ciobanescul Mioritic este o rasa de caini care isi are originea in Romania, fiind selectionat dintr-o rasa naturala, existenta in Carpati.

Standardul rasei a fost stabilit in anul 1981 de catre Asociatia Chinologica Romana.

Desi este o rasa de caini foarte veche s-a pastrat datorita pastorilor care foloseau acesti caini pentru a pazi turmele oi sau capre atunci cand erau atacate de ursi sau lupi.

In prezent Ciobanescul Mioritic are tot mai multi simpatizanti, care isi doresc un astfel de caine nu doar pentru paza ci si pentru companie, de aceea sa raspandit pe toata suprafata tarii.

Aspectul fizic si dimensiuni

Ciobanesc_Mioritic_02

Ciobanescul Mioritic este un caine de talie mare, masiv, robust, puternic dar niciodata greoi.

Parul este des, lanos, putin ondulat, si lung de circa 8-16 cm.

Culoarea blanii poate fi alb simplu sau cu reflexe violete, marcate cu gri, galbui sau negru.

Capul este mare, puternic iar botul drept se subtiaza usor spre varf. Are maxilarul puternic, incheiat in foarfece si complet numeric. Urechile de marime mijlocie, atarna pe obraji. Ochii nu prea mari au forma putin ovala si sunt de culoare bruna. Gatul are dimensiuni medii si este musculos.

Spatele lat, musculos si drept; pieptul lat dar nu foarte lung. Coada prinsa de sus este purtata drept in jos. Labele sunt ovale, compacte, masive si acoperite cu mult par.

Ciobanescul Mioritic are mersul simplu, degajat, dar daca il priviti din spate veti observa o usoara deplasare in plan vertical.

Inaltimea unui mascul este de circa 70 cm si greutatea de 45 kg.

Inaltimea la o femela este de aproximativ 60 cm si greutatea de 35 kg.

Paza

Ciobanesc_Mioritic_03

Desi este foarte masiv, Ciobanescul Mioritic reuseste sa-si surprinda adversarii cu miscari iuti dar precise. Este cunoscut ca fiind unul din putinii caini care este in stare sa scape cu viata dintr-o incaierare cu ursul.

Isi apara cu desavarsire teritoriul sau turma, este puternic, sigur pe el si nu cunoaste frica de aceea daca va doriti un caine de paza, Ciobanescul mioritic este alegerea perfecta cu conditia sa aveti cunostintele si conditiile necesare pentru a-l creste si educa.

Personalitate

Ciobanesc_Mioritic_04

Ciobanescul Mioritic are un temperament echilibrat, este atent, vigilent, prietenos si atasat de stapanul pe care il apara cu orice pret atunci cand simte ca este in pericol.

Desi are personalitate foarte puternica asta nu reprezinta un obstacol in educare daca este dresat de mic.

Ciobanescul Mioritic este cainele unui singur stapan, chiar daca ii tolereaza si pe ceilalti cunoscuti din jurul lui. Este foarte atasat de copii, si dispus mereu sa se joace cu ei, dar are o anumita rezerva fata de straini.

Boli si afectiuni

– torsiunea de stomac;

– displazia de sold;

– maladia cotului.

Ciobanesc_Mioritic_05

Ciobanesc_Mioritic_06Ciobanesc_Mioritic_07

2 Comments

  • sandu tania sanda

    September 13, 2011

    I have a mioritic,is great!We live in italy.

  • Aylin Mutalip

    August 28, 2012

    Este dragut

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.